Book in Progress

Book in Progress #4 – účastněte se přednášek o krásných knihách a procesu vydávání, doprovázené prezentacemi finalistů soutěže o papír a tisk knižního projektu.

Po dvou letech se Book in Progress konečně otevírá veřejnosti! 28. listopadu od 10 hodin v Centru Architektury a Městského Plánování v Praze proběhne konference o knihách, jejich tvorbě a vydávání. Během dne se můžete těšit na několik přednášek a také na finálové kolo soutěže o papír a tisk, kde se utká 10 vybraných soutěžících.

Letošní rok stálé porotce mnohonásobně oceněnou grafičku Zuzanu Lednickou, umělce mnoha směrů a nakladatele Vladimíra 518 a šéfredaktora nakladatelství Jakuba Sedláčka doplnili grafičtí designéři a pedagogové Matěj Činčera společně s Petrem Babákem. Porota se sešla nad 61 přihlášenými projekty, ze kterých vybrali deset nejlepších. Ti budou svými prezentacemi před porotou a návštěvníky konference bojovat o 2,5 tuny papíru PERGRAPHICA® a domluvený tisk vítězné publikace v tiskárně Quatro Print.

Do finále se dostaly různorodé knihy od naučných, foto dokumentárních přes ilustrované komiksy nebo vizuální hry s 3D. O papír a tisk tak bude usilovat ilustrátorka Anna Niklová s knihou Off The Grid, která prozkoumává hranice mezi knihou a sešitem, mezi komiksem a ilustrací. Barbora Fišerová bude prezentovat svou foto dokumentující knihu mapující český karavaning mezi lety 1968–2022. Studentky Barbora Hudečková a Magdaléna Rosůlková zabojují se svým nezávislým magazínem Zóny, který hovoří o slovanském umění, designu a módě. Daniel Barek představí knihu Náklon v typografii a jeho autorské zpracování nebo fotograf David Mackovič ukáže svou fotoknihu Plochá dráha Zohor. Vybrán byl i grafický designér Filip Blažek se svou novou knihou Typomřížky či Lukáš Pumpr s připravujícíknihou Na okraji domov můj pojednávající o rodinách, které se rozhodli přesídlit z města na vesnici. Dále byla vybrána dokumentární kniha kreslených reportáží, které si autorky Magdalena Rutová a Michaela Kukovičová posílají každý den po dobu jednoho roku. Pavel Kuja představí svou knihu Taxidermist, ve které buduje bizarní světy, ve kterých se odráží nesnáze každodenního života a Tuan Vuong zabojuje s knihou zaobírající se specifickou až stereotypní výrazovou estetiku asijských bister z hlediska grafického designu a typografie.

28. listopadu se můžete těšit na představení všech projektů vybraných finalistů a dále na přední české designéry, kteří vás vtáhnou do zákulisí svých projektů nebo ukázek prací. Mezi řečníky se představí grafický designér a pedagog Juraj Horváth nebo oceněná grafická designérka Barbora Toman Tylová. Dále vystoupí šéfredaktor nakladatelství Paseka Jakub Sedláček, který představí proces vydávání knih z pohledu nakladatele. Dále český designér, Vítek Škop nám předvede přerod a spojení moderních technologií s klasickou knihou. Následně zabojují finalisté soutěže a po nich budou mít prezentaci výherci posledního ročníku Jan Glín a Alexandra Šliková se svou knihou Riding The Beast of Europe, ke které vznikl i video rozhovor na linku zde: https://youtu.be/7tE0gSuOVWo.

Každý se zájmem o knihy, design, grafiku, ilustraci a fotografii si jistě přijde na své a má se na co těšit po celý den. Konferenci můžete navštívit osobně po registraci na webu https://bip.dipozitiv.cz nebo ji můžete sledovat online.

Závodní plochá dráha Zohor, ilustrované dopisování každého dne v roce, nebo hravý pracovní sešit a pohled na smrt. To jsou témata a knihy, které zabodovali v letošní soutěži Book in Progress.

David Mackovič při své finálové prezentaci s knihou Plochá dráha ZOHOR, Book in Progress 2022

Čtvrtý ročník soutěže Book in Progress byl pro porotce opravdu vydatný. Do finálového kola byly vybrány knihy, které si byly místy typově podobné. Hodnotit například mezi dvěma fotografickými knihami nebo dvěma typografickými bylo pro porotu náročné. Porota se rozhodovala déle než očekávala a nakonec musela rozdělit třetí místo mezi dva přihlášené projekty.

První místo obsadila foto-dokumentární kniha „Plochá dráha Zohor“ autora Davida Mackoviče (jeho finálová prezentace zde). Ve své knize zobrazuje nalezené archivní fotografie a protíná je s jeho novými doplněné o rozhovory s pamětníky. Pro svoji knihu vyhrál papír PERGRAPHICA® dle svého výběru a poukaz na tisk v tiskárně Quatro Print.

Pro další dvě místa v soutěži byla připravená cena v podobě půl tuny papíru. Druhé místo obsadily ilustrátorky Magdalena Rutová a Michaela Kukovičová se svým projektem „Kniha roku“ (jejich prezentace zde). Jedná se o dokumentární knihu kreslených reportáží, které si autorky posílají každý den po dobu jednoho roku. U třetího místa se porota nemohla rozhodnout jednoznačně a tak bylo třetí místo rozděleno mezi dva soutěžící. Na třetím místě se umístila Anna Niklová se svým hravým pracovním sešitem „Out Of The Grid“ (její prezentace zde), společně s dalším soutěžícím Pavlem Kujou, který buduje bizarní světy, ve kterých se odráží nesnáze každodenního života. Pavlova kniha nese název „Taxidermist“ (jeho finálová prezentace zde).

V odborné porotě soutěže Book in Progress 2022 zasedli letos stálice předchozích ročníků mnohonásobně oceněná grafička Zuzana Lednická, raper a výtvarník Vladimír 518 a šéf redaktor nakladatelství Paseka Jakub Sedláček. Tito porotci byli doplněny pedagogy a oceněnými designéry Petrem Babákem a Matějem Činčerou.

Finálové kolo soutěže se uskutečnilo 28. listopadu v prostorách pražského CAMPu a bylo doplněno celodenní konferencí na téma knih za účasti pozvaných hostů. Po dvou ročnících tuto událost konečně mohla navštívit i veřejnost. Celý den byl vysílán živě a pokud jste jej nestihli, máte možnost se na konferenci a finále podívat zpětně na: https://youtu.be/JMf3760iJek?t=456.

Mimo představení všech projektů finalistů představili své projekty vybraní hosté. Na konferenci přednášel grafický designér a ilustrátor Juraj Horváth. Dalším vystupujícím byl grafický designér a zakladatel VividBooks Vítek Škop, který ukázal přerod a spojení moderních technologií s jeho učebnicemi. Pozvání na přednášku dále přijal šéfredaktor nakladatelství Jakub Sedláček, který představil pohled nakladatele na knihy a přínos nakladatele pro samotný výsledek knihy.Řečníky ještě doplnila držitelka ocenění Nejkrásnější české knihy 2021 Barbora Toman Tylováa v neposlední řadě nám představil svou knihu „Riding The Beast of Europe“ Jan Glín a Alexandra Šliková, výherce minulého ročníku Book in Progress.

Záznam konference můžete shlédnout na tomto odkazu.